Sunday, June 23, 2013

Resepi biskut raya


Resepi biskut raya - Selamat datang ke blog resepi biskut raya. Blog ini menyediakan maklumat berkenaan resepi biskut raya serta panduan khas kepada anda.

Mukhaddimah ~ Setiap tahun umat Islam akan menyambut bulan Syawal sebagai hari raya setelah berjaya dalam ibadat pada bulan ramadhan. Kejayaan di hari raya disambut meriah dikalangan umat Islam dengan pelbagai jenis hidangan makanan disediakan setelah 1 bulan berpuasa.

Ya, kalau Admin nak sebut memang banyak dan macam-macam juadah hidangan raya, salah satunya yang turut menjadi pilihan untuk dijadikan 'aksoseri' makanan raya ini adalah biskut raya.

Bila sebut Biskut, dengar macam umum saja bunyinya kan? Lagipun terdapat pelbagai bentuk dan rasa biskut yang boleh kita temui. Jika Admin spesifikkan atau khususkan pula dengan sebutan: Biskut Raya, mesti ada di antara anda yang tertanya, macamana pula rupa biskut raya nih? macam cheaps more ke? ok, di bawah ini Admin kongsikan gambar biskut raya.



Daripada gambar di atas anda sendiri dapat lihat bahawa ada beraneka jenis biskut raya dengan nama-nama masing-masing yang tersendiri, antaranya:

Biskut Tart Nanas Tulip
Biskut Tart nanas Teratai
Biskut Almond bersalut Coklat
Biskut Snow Marble
Biskut Ice Nestum
Biskut Shortvread
Biskut Coklat Rice
Biskut Kacang
Biskut Gajus
Biskut Gula Merah
Biskut Prune


Sebenarnya semua nama-nama tu adalah rekaan samada berdasarkan bentuk, atau bahan yang digunakan untuk membuat biskut itu sendiri, seandainya anda membuat biskut mengikut bentuk kesukaan anda maka anda juga boleh letakkan apa sahaja nama termasuk nama anda sendiri, cumanya jangan sampai tersasar dari rupa biskut yang anda hasilkan tu ya.

Namun sekiranya anda masih baru nak belajar buat biskut raya, Admin sarankan agar anda ikut atau buat biskut seperti yang selalu dengar tu, dan elakkan daripada buat sendiri supaya nanti tidak membazir masa dan tenaga.

Tambahan lagi, untuk buat biskut raya nie anda tidak boleh semata-mata ikut berdasarkan resipi biskut raya yang ditulis dalam buku atau blog melainkan anda melihat sendiri cara pembuatannya langkah demi langkah samada daripada ebook, video atau belajar daripada orang yang berpengalaman kerana makanan ini bukan sekadar rupa yang diambil kira, paling penting sekali rasa sedap.

Bagi memudahkan anda mempelajari selok-belok membuat biskut raya nie agar tidak rapuh dek hujan dan tidak hancur dek panas, Admin sarankan agar anda mendapatkan panduan membuat biskut raya sedap dan disukai ramai. Panduan ini dihasilkan sendiri oleh pembuat biskut raya profesional iaitu Puan Joiriah Nordin melalui pautan di bawah:

Klik sini ~> Keunikan Biskut Raya

Ramai pengguna panduan ini memberi testimoni menyatakan bahawa mereka amat berpuas hati dengan penerangan yang diberikan. Anda boleh melihat sendiri testimonial mereka melalui link pautan yang Admin berikan di atas.

PS: Admin akan sentiasa kemaskini blog ini dengan koleksi resepi biskut raya terkini khas untuk anda. Sila like Facebook page di sidebar sebalah kanan blog ini untuk mendapat kemaskini terus ke Hompage FB anda.